Sunday, November 22, 2009

dua dunia

pagi yang biasa-biasa sahaja.

nessie bangun dari tidur. perut nya berkeriuk-keriuk minta di isi.

"hu? where am i?" nessie binggung berenang-renang ke sana-sini. tempat tinggal nya sudah berubah.

semua nya jauh berbeda. segala-gala nya tidak serupa seperti semalam.

"weih! kau orang baru ek kat sini?" tiba-tiba nessie di sapa dari belakang.

"actually...i'm lost. this is not my home" nessie menjawab.

"owh...mat salleh rupa nya kau nie ya? tapi aku pernah jugak belajar bahasa england masa kecik-kecik dulu. mak aku kata senang nak carik kerja nanti. nah! buaya. buat makan sarapan. kau nampak lapar jek tuh? aku sri gumum. kau?" ujar sri gumum menghulur kan seekor buaya katak kepada nessie.

"sri gumum? i'm nessie. thanks for breakfast." rakus nessie menyambar buaya katak itu.

"macam mana kau boleh sampai kat sini nessie? air asia?" sri gumum menyoal nessie.

"i don't know sri. last night i went to bed and this morning...tada! i'm here. where are we actually?" mulut nessie masih laju mengunyah.

"kau dekat tasik chini. malaysia" sri gumum mengurai kan persoalan nessie.

uhuk! tersedak nessie mendengar nya.

"what!!!? malaysia? how in the hell i got here from scotland?" nessie tersentak.

"hanyut ler tuh kut? biasa terjadi tuh. aku dulu-dulu pun ada terjadi jugak. malam nie tidur dekat sini, tau-tau besok aku dah sampai dekat antartika dah. giler sejuk! mencicit aku berenang balik kat sini." jawab sri gumum.

diam.

"paham kau cakap melayu ya nessie? mana belajar?" sri gumum menghulur kan sebuah sampan kepada nessie sebagai pencungkil gigi.

"i was raised in scotland but my father are from kepong" sengih nessie.

"owh...patut lah paham cakap melayu. okeh. lepas nie aku tunjuk jalan balik ke scotland kat kau. jom!" sri gumum menggamit nessie.

...

"so...after three traffic lights, i turn left and i'll find the main road straight to loch ness?" nessie ingin kan kepastian.

"ha'ah. kalau gerak sekarang tak sesak sangat. berenang hati-hati. add aku kat face book nanti ya?" lambai sri gumum kepada nessie yang perlahan-lahan meninggal kan area tasik chini.

24 comments:

patungcendana said...

lochness...chini...mana ada dua dunia...sama je...:-p

ps...suruh dia add aku gak woi...

HujanBalikKeLangit said...

suruh dia add aku juga...ngaaaa~~

Dark Ray™ said...

macam cilake..
tak habis lagi cerita air rupanya yek?

EN.ROBOT said...

ko ade sri gumum nye pesbuk...?

hans said...

cess
tipu punya cerita
hahaha

Just_najmiE said...

ok, sngt kreatif.. (^^,)

salam singgah tuan tanah..

paiseh said...

gua pun nak add fesbu beliau. apa nama?? emel?

dzul hafixi said...

nessi x jumpe ngn penakluk air ke?

Sharinginfoz said...

just to say hi.. feel free to visit mine

yg_indah said...

nessi celik IT ni.

kAkUnA_tHe KeLip KeLiP said...

naga ke..?? pehh......dasat...!!!

si sengal mungkin said...

hensem x nessi???
hahahaha

aloy_paradoks said...

gorgon takde? gorgon?

bias® said...

pepatung- dia tak add-add pun aku lagi.

qist- ngaaa...nanti lah.

dark ray- tak.

bobot- tiada.

hans- ye ker?

mee- singgah. singgah.

paiseh- sori. tiada.

hafixi- penaluk air main dekat laut. nie tasik.

oz- hi.

indah- yer kut?

kuna- dasat!

suzy- ntah lah?

aloy- takde.

fndrocka said...

moral of the story: buaya pun kena belajar bahasa inggeris

J@J@ / Bini The Rock said...

Ni cerita bab Naga Tasik Chini ke??

kimisai said...

arhhh chini gak yg lu sebut..hehehe


muet nessi band bape???

hans said...

ku agak jer la bro citer ni tipu
haha
thanks sudi komen blog gua

Hidemichi said...

Mana lu tau naga tasik chini nama sri.gumum...lu dah tgk IC dia ke?

sharamli said...

mengarut...

Anonymous said...

oo

-shax-

pisey said...

agh!
punya bersemangat aku baca..

bias® said...

fnd- kenapa?

jaja- yer kut?

kimi- ntah? rubber band kut?

hans- yer.

michi- agak jek.

sha- ha'ah.

shax- ooo..

pisang- kenapa?

naiba said...

makhluk apekah itu?

huhu...i have no idea lorrr...