Thursday, December 31, 2009

azam

"jusoh...aku tanya sikit boleh tak?" soal kamil yang sedari tadi diam memandang laut.

"tanya lah. apa dia?" jusoh masih memetik-metik gitar kapok yang di beli nya dengan mengguna kan hasil jualan ayam-ayam pak abu bulan lalu.

"apa nak jadi dengan kita nie jusoh? pagi petang siang malam duk melepak dekat bangku tepi laut nie? takder cuti tau? nak-nak, pagi raya pun kita melepak dekat sini?" kamil meluah kan perasaan yang terpendam di benak nya selama ini.

jusoh diam membisu.

pasir-pasir tepi laut itu di kuis-kuis nya.

"yerlah...habis? kita nak buat apa? kerja? kita bukan ader degree pun? upsr pun kita dua-dua kantoi? mana lah orang nak amek kita kerja..." jusoh menjawab persoalan si kamil.

"tapi aku dah boring lah duk hari-hari cengginie. kita meniaga nak?" bola mata kamil bersinar-sinar.

"kita nak meniaga apa? aku curi ayam tahu lah. meniaga? kau tahu meniaga?" jusoh masih lagi dengan petikan gitar nya.

kamil menggaru-garu kepala nya tanda keliru.

"tahu! aku selalu pergi dekat pasar malam dekat pekan nuuu...ramai jek orang meniaga?" ujar kamil.

"diorang yang meniaga! bukan kau! bongok! ntah apa-apa jek lah kau nie?" marah jusoh.

...

"hoi! korang dating tak ajak aku!" tiba-tiba man muncul dengan motor honda cawan nya.

"alah...kau bukan tak tahu...kita orang tiap-tiap hari ada dekat sini? kau apa kes?" kamil senyum memandang man.

"aku baru lepas beli barang untuk mak aku. nak buat laksa kata nya." man menyala kan rokok.

"man...kitorang nak meniaga lah. kau ada idea nak meniaga apa tak?" soal jusoh.

man memandang langit.

"kau orang jual air lah. dekat tepi laut nie...panas-panas...tentu air korang laku punya lah!" man memberi kan buah fikiran.

...

esok nya man melihat kelibat dua orang member nya di tepi laut, siap dengan gerai lagi.

senyum man sendiri. member nya sudah berubah.

macam ini lah belia-belia kampung yang sebenar!

"kau orang buat apa nie?" beliak mata man.

"kitorang jual air lah. macam kau cakap hari tuh? bukan saja orang dapat mandi manda, malah kitorang jual air laut nie untuk diorang bawak balik sebagai cendera mata tau?" serentak jusoh dengan kamil menjawab. udah macam coral speaking.

di kejauhan kelihatan perlahan-lahan man berenang ke tengah laut dengan harapan mati lemas daripada melepak dengan dua ekor 'beruk' itu.

16 comments:

yg_indah said...

baik sejat air laut, boleh jual garam

a.k.u.p.e.n.t.o.i said...

jual pasir laut...

patungcendana said...

azam la kan...

Roydy Rokidy said...

bongok lu!
buat gua gelak ajer.
yang selalu curi ayam tu macam gua kenal ajer..

Razman said...

orang yg nama man mmg slalu bijak, tp slalu dpt mber yg bangang...

sharamli said...

baca sampai abis..tp xjumpa2 nama azam p0n..

yg ada cuma kamil jus0h man..

azam mana taruk?

mamai said...

baik jual ombak laut tu

dzul hafixi said...

kretip.. fani tau..

hisham said...

salam..aku wish ko moge ape yg ko hajatkan akn terlaksana dan dipermudahkan sgale urusan oleh Allah ..amin..

nuyuljana said...

haha.

mengong!

en.Adam said...

wahhhh.idea baru!!

azzaliena suziantie said...

azam jugak ;p

Dark Ray™ said...

satu berapa?

bias® said...

in- bes ke garam?

pent- dekat singapore?

pepatung- ha'ah.

artis- siapa?

man- true...true...

sha- azam pergi kedai.

mai mai- cantit jugak kan?

hafixi- yer.

sham- amin.

nuyul- kan?

adam- kan? pergi lah jual.

suzy- azam apa?

dark ray- 3 bungkus sepuluh hengget kut?

Eyriqazz said...

Good Luck Ya..

Great Teacher Onizuka

bias® said...

baik!