Friday, December 4, 2009

buaya puaka

"banyak dapat kepala hari nie bang lungu?" sapa isteri nya lungu bila dia pulang pada petang itu.

"ada lah sikit...dekat sungai skrang nie dah tak banyak orang. aku ngayau sampai batang lupar sana." si lungu melabuh kan guni berisi kepala-kepala tadi di sisi tangga.

...

"melampau si lungu nie! sampai ke batang lupar dia ngayau? habis? aku nak ngayau dekat mana?" tuai rumah panjang batang lupar menghentak meja.

marah sangat agak nya?

"kita tombak kan dia tok!" salah seorang anak buah nya memberi cadangan.

"kau gila?! bukan dia kebal ke? jangan kan tombak? m-16 pun tak lut tau? nak tombak kan dia cemaner?" ujar tuai rumah panjang batang lupar.

diam si pemberi cadangan.

"apa kata kita kidnapped bini dia tok?" seorang lagi anak buah nya bersuara.

"nak buat hapa kidnapped? bini aku pun dah ada tujuh?" soal tuai rumah.

"bukan bagi tok nak di buat bini lah..." sambung anak buah tuai rumah panjang.

"habis tu?" tuai rumah membeliak kan mata.

"kita kidnapped bini dia...and then...kita paksa dia bagitau kelemahan si lungu tu. dia mesti tahu punya lah!" beria-ia dia menyakin kan tuai rumah panjang nya.

mana tahu? boleh dapat lembu dua tiga ekor ke?

jimat lah belanja sebulan.

...

"bini kau di tangan kami. besok malam, lepas nur kasih dalam pukul sepuluh gitu...kau datang ke batang lupar untuk mengambil bini kau balik.

yang benar,

tuai rumah panjang batang lupar"

begitu lah yang tertulis pada pintu rumah si lungu pada malam itu.

"sial! aku baru cat pintu tuh semalam! dah kena conteng pulak!? nanti korang besok malam!!!" teriak si lungu.

...

"oi! tuai rumah batang lupar! aku si lungu datang menuntut bini aku balik!!! keluar kau!" pekik si lungu dari laman rumah panjang.

yerlah...mana ada loceng time itu. terpaksa pekik lah.

kelihatan tuai rumah keluar tersengih-sengih bersama beberapa orang nya.

"mana bini aku!?" bentak si lungu.

"nah! ambik lah!" isteri nya si lungu di tendang ke bawah oleh tuai rumah.

bedebuk!

"abang...maaf kan saya..." terngongoi-ngongoi tangisan isterinya si lungu.

"kenapa?" si lungu pelik.

"rahsia kau telah kami ketahui...hahahahahhaha! kau tidak kebal lagi apabila berada di air!" tawa tuai rumah panjang berterusan.

si lungu kaget.

"tangkap si lungu bedebah ini dan tombak kan dia di dalam sungai batang lupar itu!!!" tuai rumah memberi arahan kepada anak-anak buah nya.

tangan si lungu di depang kan di dalam sungai.

segala sendi dan tulang empat kerat nya di pegang rapi.

dada nya yang bidang bagai memanggil-manggil untuk di tombak.

"nah!!!" tuai rumah melempar kan tombak yang pertama pada si lungu.

tombak itu meluncur dalam keadaan slow motion dan back ground music 'jeng! jeng! jeng!' di adun kan di dalam scene ini bagi menambah kan elemen suspen kepada penonton.

"aku bersumpah...akan memburu setiap keturunan kau hingga ke anak cucu wahai tuai rumah panjang batang lupar!!!" sumpah si lungu sebelum mata tombak itu menjamah dada nya.

sebab tombak tu slow, kalau laju? tak sempat dia nak sumpah. nak sebut pisang pun tak sempat.

...

tiba-tiba air sungai bergelora, angin kuat datang menderu-deru ketika mayat nya si lungu tenggelam di dasar sungai.

tempat jatuh nya si lungu itu dengan tidak semena-mena timbul seekor buaya besar berjalur putih di belakang nya.

serentak itu cepat-cepat si tukang cat itu berlari ke pinggir sungai.

"buaya tuh dah pandang aku lah...aku tak sempat nak cat satu badan dia!!" jelas si tukang cat tadi kepada hadirin.

...

maka...

di situ lah bermula nya lagenda buaya puaka, bujang senang.

fin.

nota kaki : korang nak percaya, percaya. aku tak. khurafat semua nie!

23 comments:

kimisai said...

haaaa
ingat lagenda buaya darat...ada lagenda buya darat tak ??citer skit..

mimpiyangsempurna said...

and then..

bias® said...

kimi- ada ke?

mim- and then what?

yg_indah said...

aku percaya buaya mmg mkn org

mamai said...

mana kau ciplak nie best buat aku gelak dipagi sugul nie

kAkUnA_tHe KeLip KeLiP said...

mane ko dpt cite nih..?

mimpiyangsempurna said...

and then, no and then...

and then, no and then.. haha.. ni script dr movie acyually..

Dark Ray™ said...

gualah tukang cat tu sebenarnnya...

Dark Ray™ said...
This comment has been removed by the author.
bias® said...

indah- kalau dah lapar? peti ais pun dia telan kut?

mai mai- dekat sana.

yuna- dekat sana.

mim- dude! where's my car?

dark ray- diorang kata aku ciplak dowh?

dark ray lagi- luar air.

Dark Ray™ said...

SIAPA KATA SIAPA KATA?
KURANG HAJAR!!!

EN.ROBOT said...

lyn nur kasih si0t,..,.,
leh jadi mmber wak fir nih,..,~

aloy_paradoks said...

sape khurafat... ko dah la layan lata dan uza.

Hisham said...

buaya puaka ni elok telan si nurul dgn darray tu....baru aku puas hati,,,hehe

HujanBalikKeLangit said...

amat raya bala unggal...nuan empu cerita tuk td unggal bias???..=)

bias® said...

dark ray- diorang kata.

bobot- yeth.

nurul- nak joined?

hisham- kejam.

qist- jangan mencarut!

fndrocka said...

part nur kasih tu yang menyentuh wayar ketawa aku.tahniah

bias® said...

ketawa berwayar rupanya?

en.Adam said...

hai..dah lama tak jumpe kan kan?

patungcendana said...

hahaha....lain kali jangan beritahu semua rahsia kat bini....:-p

HujanBalikKeLangit said...

sebarang jak utai ko jang tok ah..ahhaha....nadai aku ka pecaya ka khurafat nuan nyak ah...bujang senang meda nurkasih??hahahhaha...good one..hahahahha

J@J@ / Bini The Rock said...

cerita dongeng kisah "Si Bujang Senang" ker?

bias® said...

adam- hai.

pepatung- betul.

qist- aaa...? apai!

jaja- ha'ah lah kut?