Wednesday, December 16, 2009

sebab kenapa aku tak join korang main futsal itu hari.

pari-pari biru mengejutkan tidur aku hari itu.

"apa hal? pagi lagi nie?" aku lihat dia sibuk mengelak bilah-bilah kipas di siling. terbang lagi buat apa? rileks-rileks sudah.

"kau harus bangun sekarang... midas di landa masalah" pari-pari biru bersuara.

mahu tak mahu aku bangkit ke toilet. cuci muka lebih kurang. sarung kan t-shirt 'i love malaysia' dan jeans.

"aku dah ready. moh!" nyata aku kepada si pari-pari biru.

dengan sekali hayunan tongkat sakti nya. kami di teleport kan ke istana raja midas.

raja midas kelihatan lesu tidak bermaya bersemayam di atas singgah sana nya.

"ampun tuanku...tuanku apa kes?" aku bersimpuh mendatang kan sembah.

"beta dalam keadaan duka nestapa sekarang ini wahai bias..." raja midas membuka mulut.

"kenapa tuanku?" aku bertanya baginda.

"sekarang ini, apa sahaja yang beta sentuh akan menjadi emas..." sambung baginda.

aku termenung memandang baginda. emas jek pun? pasal itu jek pari-pari biru tu kejut kan aku pagi-pagi buta? dah lah tidur lewat semalam? celaka!

"lalu tuanku? bukan kah keadaan itu gempak? best lah macam tuh. tuanku pun akan menjadi lebih kaya." perasaan marah aku pada pari-pari biru masih belum reda.

"memang awal nya best wahai bias sahabat karib beta. akan tetapi, setelah beberapa lama...beta lapar. beta mahu makan kfc. asal beta pegang drumstick ayam tuh, dia jadi emas. asal pegang jek? jadi emas? where got road man? beta lapar wahai bias..."raja midas merungkai kan permasalahan yang baginda hadapi.

aku termenung lagi.

lagi...

lagi...

"aha! tuanku pakai glove jek lah tuanku. settle masalah problem tuanku!" entah dari mana idea bernas itu muncul dari mulut aku.

"yerlah!? mengapa beta tidak terfikir sedari tadi wahai bias sahabat ku? terima kasih wahai bias. high five!!!" seronok baginda raja midas.

pap!

23 comments:

hisham said...

hahahahahahha...lawak2 bro....cm hampeh jer..hehe

sharamli said...

bias mna ni?

HonEyBuNNy said...

ngeh3...mcm2 lah...ihihiih

pisey said...

lu kat mana sekarang?
gua nak jual kat pasaran gelap.

patungcendana said...

so...kenapa tak leh main futsal...kau takut kena lebur ke?

Dark Ray™ said...

blog five!

*pap*

mamai said...

oooo patut la kau tak main kau bagi glove tu pada raja kau yer

aloy_paradoks said...

u ni cute la... fak u...

kAkUnA_tHe KeLip KeLiP said...

ambek kau bias..hehehehe..

Hidemichi said...

mcm iklan sugus daaa...

HujanBalikKeLangit said...

ko x join main futsal sebab ko dah bertukar jd emas...haha...sapa suh high five raja midas sebelum dia pakai GLOVE???

bias® said...

sham- kan?

sha- ntah?

bani- ye kan?

pisang- ada dekat-dekat sini.

pepatung- salah satu sebab nyer lah.

dark ray- pap!

mai mai- ha'ah...

nurul- fak yu tu.

yuna- di terima.

michi- sugus???

qist- ntahnyer?

Nabil Fizri said...

Pap! gua tampa lu harap lu jadi pari-pari emas. hehe

bias® said...

urgh! kerja yang sia-sia.

en.Adam said...

aku nak kuku kau sikit

shakinah said...

aa

patungcendana said...

re:...speechess? tak caya aku...

bias® said...

adam- buat apa?

shak- aaa?

pepatung- ha'ah.

aloy_paradoks said...

tengok emotif... iklan kat blog aku.. nak mesej tak ada kedit...

kimisai said...

bias jadi emas??
emas 1 karat je kot..

azzaliena suziantie said...

eh blh x nk ngorat u..haha

cik EPAL said...

high 5!! ;)

bias® said...

nurul- baik.

kimi- agak nyer lah.

suzy- ngorat lah. dapat nyer belum tentu.

epal- pap!