Thursday, July 30, 2009

bukit tengkorak

peluh dingin sudah membasahi dahi jali.

pak abu masih lagi terkekeh-kekeh ketawa.

"betul ke dekat bukit tuh ada 'benda' pak abu?" jali meminta penjelasan lanjut.

"betul...dah ramai dah orang yang kena dah. kamu hati-hati balik karang ya jali? rumah kamu balik bukit sana kan? sekarang dah pukul sepuluh dah. aku nak tutup kedai kejap lagi." pak abu masih lagi tersengih sumbing melihat kan gigi nya yang karat.

jali menelan air liur.

"hati-hati jali..." laung pak abu jelas kedengaran sebelum dia menolak basikal buruk nya pulang.

"sial lah orang tua tuh!!" ngomel jali seorang.

topi keledar jali sarung kan .motor buruk nya itu di hidup kan. gemuruh punya pasal, dekat lima enam kali juga lah jali mencuba, baru enjin motor nya berjalan.

sampai sahaja di kaki bukit itu, jali sudah rasa tidak sedap hati. mata nya meliar mengamati keadaan sekeliling. separuh jalan jali sudah rasa lega.

tiada apa-apa pun?

jali memerah throttle motor nya.

kletak! kletak! kletak!

bunyi apa tuh? jali cuak.

semakin laju jali memecut semakin kuat bunyi itu kedengaran.

kletak! kletak! kletak!

macam bunyi tengkorak bergolek!

jali sudah tidak menoleh lagi. apa nak jadi, jadi lah! asal kan dia selamat sampai di rumah. bunyi itu masih mengekori jali hingga ke rumah.

besok nya jali demam. muka nya pucat tidak berdarah.

...

"kau kena apa sebenar nya nie li?" meor datang menjenguk jali petang itu.

"aku kena kejar tengkorak meor! betul lah kata pak abu tuh! bukit tuh memang keras!" jali menggigil-gigil menjelas kan pada meor.

"bohong lah! aku dah lama duduk kampung nie? hari-hari lalu bukit tuh? tak da apa-apa pun? kau baru balik dari bandar dua tiga hari? dah kena sakat?" meor memangkah.

"kau jangan riak meor...kau kena nanti...baru kau tahu?" jali mempertahan kan hujah nya.

"baik! malam nie kau ikut aku. kita lalu dekat bukit tuh lagi. aku, meor adalah...jangan takut!" meor menepuk-nepuk dada nya.

...

tepat jam sebelas kedengaran bunyi motor memecah kesunyian malam.

meor membonceng jali.

jali masih lagi cuak seperti biasa.

"rileks lah li. aku ada lah. okey. jalan..." meor mententeram kan jali.

perlahan-lahan mereka memanjat bukit puaka itu. separuh jalan. tiada apa-apa kejadian aneh berlaku.

"kan? takder apa-apa kan?" meor sengih.

"nanti dulu meor..aku kena masa nak turun bukit inilah..." suara jali tersekat-sekat.

jali perah throttle motor.

kletak! kletak! kletak!

"dia dah datang meor!!! dia dah datang!!!" jali menjerit.

meor diam.

"kau perah minyak lagi li..."meor tiba-tiba bersuara.

kletak! kletak! kletak! kletak! kletak!

makin kuat bunyi itu mengekori.

tap!

sunyi.

tiada lagi bunyi.

jali toleh pada meor.

...

"haaa...kan dah hilang dah bunyik tengkorak kau tuh?" meor mengkancing kan tali topi keledar jali yang terjuntai pada tempat nya.

Tuesday, July 28, 2009

matematik

ain mengendeng paksu tengah layan facebook.

sengih-sengih.

"nak apa nie?"

"soalan nie macam mana?"

"ain ada tujuh bijik epal, paksu amek tiga. berapa yang tinggal?"

"empat!"

...

paksu layan yahoo messenger.

ain datang lagi.

"paksu..."

"apa?"

"yang ini macam mana pulak?"

"tiga kambing biri-biri, setiap sekor lahir satu anak. jadi? ada berapa kambing biri-biri?"

"enam!"

...

ain datang lagi...

"meh lah buku tuh"

...

"terima kasih paksu. mama! ain dah siap semua!!!"


nota kaki : lepas tuh paksu terus click folder 'jangan buka'.

Sunday, July 26, 2009

pakai lah tali pinggang keledar. ingat lah orang yang tersayang.

"cik. bukak lah seat belt tuh"

"kenapa? safety tau? safety."

"orang kater bukak, bukak jek lah"

"karang kena saman karang?"

"takder nyer. polis saman siang-siang."

"kalau accident karang?"

"orang bawak elok-elok lah. tak accident punyer"

"awak cakap betul-betul. kenapa suruh bukak sebenar nya nie?"

...

"orang tak focus driving. haha!"

nota kaki : pasti kan sebelum buat komedi ini. lengan kiri anda sudah kental dan tahan piat.

Friday, July 24, 2009

terbang

"weih! dah pukul doblas dah nie? moh ler." minami mengejut kan aliffie dari lena.

"jap...jap...aku tukar baju. takan nak pakai baju melayu nie?" aliffie masih lagi mamai.

aliffie dan minami berjalan beiring berdua.

senyap.

tanpa sebarang bunyi.

pagar dawai belakang studio lukisan itu mereka singkap. menyusup masuk dalam kedinginan malam.

debush!

anak air itu mereka harung begitu sahaja.

"kereta!" minami berbisik.

tup! tup! mereka berdua sudah meniarap di dalam semak.

sepi.

misi di terus kan.

...

"lari lah cepat sikit bodo! kang kena kokak dengan anjing tuh nanti!!" minami jerit.

aliffie dah berpeluh-peluh dah berlari.

...

"kita jalan jejauh dari bukit larut sampai kat pekan taiping nie nak buat mender nie jek ker?" aliffie tengok minami.

"ha'ah" minami ringkas.

...

"mamak! roti kosong dua. ais kosong dua."

Wednesday, July 22, 2009

tribute to CAD

"oi! udah-udah lah main panas tuh! karang demam!" suara emak saya berteriak dari tepi tasik.

oh! bagi yang belum mengenali emak saya, emak ialah saya sebuah kayak sewa. selalu nya emak akan di sewa oleh couple-couple yang baru berjinak-jinak di dalam alam percintaan. romantik kut naik kayak nie? entah lah. saya kecil lagi waktu itu.

tidak tahu itu semua.

ayah pulang lewat hari itu. ramai kanak-kanak pada hari minggu katanya. dekat maghrib baru mereka pulang. ayah saya ialah papan gelongsor di taman permainan berdekatan. birat-birat belakang ayah. kasihan saya melihat nya. emak sapu kan ubat tiap-tiap malam pada belakang ayah.

saya lihat dari balik pintu sahaja.

adik beradik lain?

tiada.

saya anak tunggal.

cikgu haris ada bertanya hari itu, apa cita-cita saya bila sudah dewasa kelak. saya jawab, nak jadi kapal selam. cikgu haris hanya senyum dan menepuk-nepuk bahu saya.

19 tahun telah berlalu. saya sudah mempunyai kekasih hati. kawan-kawan banyak yang bertanya kepada saya, mengapa dua roda? kau mampu mendapat empat roda wahai sahabat.

saya diam kan aja. lantak lah! saya suka dua.

kekasih saya ada menyuruh saya kemas kan diri. serabai sangat saya kata nya.

saya dan penakluk air. tak ler serabai sangat kan?

walaupun tidak sekacak optimus prime. saya tahu.

saya banyak berjasa.

nota kaki : kisah saya ada juga pada dark hell rayza dan nurul asyiqin.

Monday, July 20, 2009

dracula dan majlis mimpi

ramai. game menyu pun tak ramai cengginie.


hari ini,

saya seorang dracula makhluk penghisap darah terbang ke shah alam untuk mengikuti majlis 'mimpi'. tak pernah di buat oleh dracula-dracula lain terbang di siang hari. melecur seluruh tubuh saya bila tiba di shah alam.

tidak apa.

sewaktu persediaan sebelum majlis. saya ditugas kan untuk menanam pokok dan menyimpul langsir di sekitar area majlis. satu tingkap pun tiada di sekeliling tempat kejadian. apa hal ada langsir pulak?

malu kalau hantu-hantu lain tahu saya menyimpul langsir. sempat juga saya terserempak dengan seekor panda berkeliaran. pihak zoo tidak ambil tindakan kah?

baik.

malam tiba. waktu untuk saya untuk beraksi.

seorang demi seorang mangsa datang menyerah diri di dalam kawasan majlis berlangsung. hingga saya rimas, tiada ruang untuk bernafas. mungkin juga kerana jelaga pelita. (terima kasih kepada kalian, kerana sudi hadir. lain kali jangan bawa teman lelaki bersama ya?)

saya dan dark hell mengambil tempat di atas alang pintu untuk mendapat kan kepuasan menonton yang sebenar.

sempat saya melambai kimisai dari atas alang. dia lari. seram agak nya?

nurul asyiqin dan nik adam ahmad membuka tirai majlis. oh! hampir terlupa. nurul asyiqin, mee hoon kamu enak dan nik adam ahmad, seluar kamu masih lagi ketat.

penakluk air berenang di udara malam itu. hebat!

momo the munkee dengan gambus keramat nya. eksotik!

saya tidak sempat tunggu hingga performasi terakhir. saya pulang awal. saya mengesan kelibat val helsing di dalam keramaian itu.

apa pun,

shiela, roy, holy pimple, smugglers, straight curl, penakluk air, akses, flutterbyorizuka, angah silotape, diyana's stories, two k, momo the munkee, nurul asyiqin, nik adam ahmad, dark hell dan awek beg tali silang.

kau orang memang sedap. terutama mee hoon nya.

terima kasih juga kepada astro awani dan juga akhbar sinar kerana sudi membuat liputan.

nota kaki : kepada awek beg tali silang. mujur saya sudah makan siap-siap di rumah.

Saturday, July 18, 2009

saya dengar cerita.


saya dengar cerita majlis 'mimpi' akan di performasi kan di laman budaya shah alam.

saya dengar cerita majlis 'mimpi' itu akan di langsung kan ahad ini jam 8.30 malam.

saya dengar cerita juga banyak pihak akan mengadakan performasi pada majlis tersebut.

saya dengar cerita nurul asyiqin akan cuba mengimbang kan sebuah perodua kancil 660 di atas hidung nya.

saya dengar cerita penakluk air akan membuat demonstrasi memasak pengat pisang di bawah air. macam mana? itu saya tidak tahu.

saya dengar cerita nik adam ahmad akan cuba mengorat semua tumbuh-tumbuhan di sekitar tasik shah alam.

saya dengar cerita momo the munkee akan mempraktik aksi bahaya dengan memakan seekor landak hidup-hidup.

saya dengar cerita juga, dark hell rayza akan membuat tarian minta hujan.

farid kamil, fahrin ahmad, rashid sibir, nor lia ghani, ong beng hee, haliza misbun dan dian p.ramlee saya dengar cerita tidak akan hadir pada malam itu.

saya dengar cerita lah...

Thursday, July 16, 2009

bola-bola

"budget real madrid besar beb diorang beli cristiano ronaldo..." kata hakuto setelah menghembus kan hisapan terakhir nya.

"uuuiii? besar..." fahrin mengangguk-angguk setuju.

hakuto menyala kan batang kanser yang baru.

"skang mana manchester united punya penyerang? semua dah hilang? teves takder. ronaldo takder....diorang boleh menang ke?" hakuto memandang fahrin.

fahrin masih mengangguk-angguk lagi.

"uiiiii? besar...lemas beb!" fahrin berbisik.

"betul. lemas manchester kalau takder top scorer diorang tuh..." hakuto menghabis kan baki minuman nya.

fahrin pandang hakuto.

hakuto pandang fahrin.

...

"radar tuh lain kali on lah gila! lemas manchester apa pulak nyer? awek sexy sebelah table tuh lah!!!"

Tuesday, July 14, 2009

sang katang dan merah jambu.

sang katang pergi berparasit di rumah sahabat nya barang semalam dua.

pagi itu ibu sahabat nya bertanya kepada sang katang...

ibu sahabat sang katang : seluar dalam merah jambu nie awak punya ke?

sang katang : eh! takder lah makcik. bukan saya punya tuh.

...

ibu sahabat sang katang : tapi...belakang nie ada nama awak nie?

nota kaki : seluar dalam jangan bubuh nama sendiri!!!

Saturday, July 11, 2009

beliung besi, beliung perak dan beliung emas.

mak aku kejut kan aku awal hari itu. dia suruh pergi ke hutan cari kayu api.

dia nak masak makan tengah hari.

apa ke jadah nya kayu api? kan ada dapur gas? tapi mak aku dah suruh? aku turut kan je lah. tak buat karang, kena sumpah jadi batu pulak nanti?

jadi batu tiga best juga, boleh tengok orang race kereta. kalau batu nisan? tak ke seram hari-hari duduk dekat tanah perkuburan je? dah lah aku ni lemah semangat.

aku pun kendong lah beliung besi dan drive untuk ke hutan. oh ya? mana nak cekau hutan dekat kuala lumpur ni kan? kalau ada pun tengah-tengah nya ada padang golf.

aku pun ke shah alam. hutan simpan bukit cerakah.

dapat satu port cantik sebelah tasik. aku pun start potong pokok. nak jadi kan cerita, one time tu, aku hanyun kuat sikit, konon nya nak bagi cepat lah. last-last, beliung besi aku ter lepas tercampak kat dalam tasik tuh.

aisey.

aku dah menung dah tepi tasik tu. dekat 1 jam juga lah. mak aku dah sms-sms dah. suruh lekas. dia nak masak takda kayu api.

time tengah sugul tepi tasik tu, tetiba timbul seekor ikan sembilang. besar jugak lah.

dia kata " wahai manusia, apa yang kamu runsing kan itu?"

ah sudah? bercakap pulak ikan ni?

aku cool.

aku jawab balik, "beliung besi aku dah terlepas ke dalam tasik ni, sekarang aku tengah pikir cemaner nak amek beliung ini balik"

ikan itu diam sebentar. dan hilang ke dalam tasik. tup-tup dia timbul balik dengan memegang beliung perak(cemaner dia pegang beliung tuh, jangan tanya aku).

"ini kah beliung mu wahai manusia?" ikan itu bertanya.

"bukan lah. beliung aku beliung besi" aku jawab.

ikan itu hilang balik dan timbul semula dengan beliung emas.

"inikah beliung mu wahai manusia?" ikan itu bertanya lagi.

"bukan lah encik ikan oiii...beliung aku beliung besi!" aku dah start hangin dah dengan ikan tu.

ikan itu menyelam kembali. kali ini agak lama. aku tunggu lah. bukan selalu dapat jumpa ikan bercakap ni kan?

kali ini dia timbul dengan beliung besi aku.

"ini kah beliung mu wahai manusia?" ikan itu bertanya.

"ha'ah! ha'ah! itu lah beliung aku! terima kasih encik ikan!!!" aku punya lah gembira dapat beliung besi aku balik.

"disebab kan kau manusia jujur, daku hadiah kan beliung perak dan beliung emas ini juga kepada kamu wahai manusia" ikan itu terus berkata-kata.

wah!!! pakej? aku pun ambil jek beliung-beliung tadi dan pulang ke rumah cukup senang hati.

...

tengah hari itu, aku satu keluarga makan nasi lauk ikan sembilang masak lemak cili api.

nota kaki : sesiapa tak tahu beliung tu apa? tanya dia.

Thursday, July 9, 2009

pandangan dungu seorang aku.

cantik.

cantik itu ialah sesuatu yang subjektif.

lain orang lain cantik nya.

setuju?

ada kaum di di luar sana yang mengena kan gelung tembaga pada leher wanita-wanita nya.

mereka kata itu cantik.

suku kaum di afrika, meletak kan pinggan di bibir bagi memperolehi kecantikan. lebih besar gelung di bibir mereka, lagi tinggi lah hantaran kahwin nya.

china.

satu ketika dahulu, mereka mengecil kan kaki-kaki mereka hanya untuk cantik.

enam bulan sebelum perkahwinan, suku kaum masai akan mengkuarantin anak perempuan mereka, dan di beri makan kanji dan kentang lenyek selama enam bulan. pada mereka, kalau hendak memberi kan anak mereka pada pihak lelaki, anak nya itu harus lah sihat dan montel.

mereka kata itu cantik.

pada aku, cantik itu hanya lah kata berlawan bagi hodoh/buruk.

tak percaya?

cuba kita lihat kalau tiada 'cantik'. apa akan jadi?

"ilyas! berdiri dan beri kata berlawanan bagi perkataan hodoh."

"aaa...beruang cikgu!"


...

pelik bukan?

nota kaki : letak lah dekat negara mana pun, lisa surihani tetap cantik. walaupun bermisai.

Tuesday, July 7, 2009

jangan pandang belakang.

puyol : kita nak main kat mana nie?

hilario : samba sports planet.

johnny depp : dekat petaling jaya.

puyol : jangan pandang belakang.

hilario : ingat seram lah tuh?

johnny depp :puyol, kau pakai baju keja jek main bola?

...

johnny depp : bodoh! bogel dalam kete!!!

...

puyol : kan aku dah kater jangan pandang blakang?

Sunday, July 5, 2009

khitan ke khatan?

tahun itu aliffie baru(ke baharu?) berkhatan.

sakit memang sakit, tapi pakcik din kata, kalau tak khatan, tak boleh kahwin.

gatal nak kahwin boleh mengatasi sakit.

magis bukan?

jadi, aliffie akan lepak depan televisyen dengan kain pelikat berikat ke atas siling. macam khemah pengakap.

kalau orang datang menjenguk, memang diorang akan jenguk lah jugak dekat dalam tu.

lepas tu bagi salam kaut dekat aliffie.

dah jenguk. gelak-gelak.

bagi duit.

dah jenguk. gelak-gelak.

bagi duit.

aliffie rasa macam perempuan kaberet.

masa itu, televisyen tiada remote lagi. aliffie tak boleh bergerak. nanti bentan. mak cik som kata lah. macam lah dia ada pengalaman berkhatan.

jadi, makcik som lah jadi remote nya. petik punat di televisyen untuk aliffie.

malam itu rancangan baywatch main dekat televisyen.

aliffie diam.

ketap bibir.

mata dah bergenang.

...

"makkkk!!!! tukar channel!!!! orang sakitttttttt!!!!"

Friday, July 3, 2009

tisu

brother e : macha! tissue paper satu.

macha : tissue paper?

brother e : yalah. tissue paper.

...

macha : ais kosong siap.

...

see? dia dah confirmed tissue paper pun dia bawak ais kosong. kalau aku order ais kosong? dia bawak tissue paper ke?

oke. kita cuba situasi yang dia tak confirmed tissue paper pulak ya?

brother e : macha! tissue paper satu.

macha : oke.

...

brother e : nie apa nie?

macha : you order beruang tadi bukan?

Wednesday, July 1, 2009

kutip

"bertuah betul budak nie! lipas tuh tak boleh makan lah!" makcik som lekas-lekas mengendong aliffie yang bersungguh-sungguh sedang menangkap lipas.

menjejeh-jejeh air liur nya kerana terlalu leka.

aliffie memang seorang pengutip.

apa sahaja yang dan dia capai, dia akan masuk mulut.

semut? nasik? lipas? lego? bateri? syiling?

semua menjadi mangsa kerakusan aliffie.

makcik som buntu.

atas nasihat jiran, mak cik som memula kan misi untuk memadam hobi aliffie yang pelik itu.

makcik som sengaja tabur menatang tuh di sekitar aliffie.

makcik som intai dari jauh. tengok.

dua tiga kali juga lah aliffie masuk kan menatang tu dalam mulut.

dia luah balik.

masuk.

dia luah balik.

lepas tu dia menangis.

mak cik som dah terkekek-kekek histeria.

...

"padan muka! kutip lah cili padi tuh makan!"

nota kaki : sudah 25 tahun berlalu dan aliffie tidak mengutip lagi.