Monday, August 31, 2009

din rimau

din rimau.

siapa dalam kampung tidak kenal akan din rimau.

samseng kampung paling berpengaruh sekali di kawasan itu.

sehingga kan kampung sebelah pun nama din rimau di geruni.

rompak? arak? judi? dadah? peras ugut? culik? seludup?

segala-gala aktiviti maksiat dan jenayah sudah menjadi isi perut din rimau.

keluar masuk penjara itu sudah menjadi rutin tahunan din rimau.

jahat!

dia memang jahat.

dahari.

orang paling setia dengan din rimau.

sudah bertahun-tahun dahari mengikut din rimau. tetapi, hari ini dia sudah tidak tertahan lagi.

"din...aku nak tanya kau satu soalan nie. kau jangan marah ek?" soal dahari berhati-hati.

"apa?" kerling din rimau tepat pada mata dahari.

"aku dah lama ikut kau. bertahun-tahun. tapi, aku tak pernah tengok kau hisap rokok. kenapa?" dahari nekad ingin tahu.

...

"oh...aku bukan apa...kan ada keluar fatwa dulu. mana lah tahu kut-kut rokok tu haram..."

nota kaki : merdeka!!! yeah right.

Friday, August 28, 2009

sewa

"kemat mana!? kemat?" soal piyan termengah-mengah.

"kemat dekat kedai kopi haji berahim lah...macam lah kau tak tahu?" jawab sipah janda yang baru pulang daripada pekan.

"kenapa kau cari kemat piyan?" giliran sipah janda pula yang menyoal.

"adalah...hal penting. saya jalan dulu ya?" piyan terus bergegas ke kedai kopi haji berahim.

...

"kemat!!! kemat!!!" sebatu lagi laungan piyan sudah kedengaran memanggil kemat.

tak sempat lagi kemat menghabis kan popia goreng nya, piyan sudah tercungap-cungap duduk di sebelah kemat yang kebetulan kosong.

"apa hal? cemas jek aku tengok kau nie?" mulut kemat penuh mencicip popia goreng.

krup! krap! krup!

"sabar. bagi aku minum dulu. aji!!! kopi 'o' satu!!" piyan mengesat peluh.

...

"kau ada cerita dengan aku dulu pasal kau dah tak larat nak bayar rumah sewa kau dekat simpang nuuu kan?" piyan memula kan bicara.

kemat diam.

"ha'ah. kenapa?" kemat menanti kan jawapan piyan.

"sekarang kau tak payah risau lagi pasal sewa rumah tuh kemat. aku dah beres kan. mulai hari ini kau tak payah risau pasal sewa rumah lagi tau?" ujar piyan bangga.

"betul ke piyan??? kau dah bayar kan untuk aku??? terima kasih bebanyak lah piyan oiiii...." kemat menepuk-nepuk belakang piyan.

"tak...mana aku ada duit nak bayar kan?" piyan tiba-tiba memati kan tawa kemat.

"habis tuh?" mata kemat membulat.

...

"aku dah bakar rumah sewa kau tuh...jadi, tak payah lah kau bayar sewa. cerdik kan aku?"

Monday, August 24, 2009

hari ahad di bulan ramadhan.

"pi...bangun...pukul empat aku datang..." suara hobbit menyusup masuk ke kepala hotak aku melalui telepati.

"nak pergi mana?" aku reply through telepati juga.

"kau siap ajer lah!" transmisi terhenti di situ.

tekanan betul petang-petang ahad ni kena buat aktiviti.

pin! pin!

bunyi suara si hobbit dah menge'pin'-nge'pin' di luar rumah.

pukul empat tepat si hobbit dah terpacak depan pagar rumah aku.

punctual betul!

"nie kereta kuda siapa kau curi nie?" laju je aku bertanya.

"cinderella punyer...dia dah tak pakai lagi. dia tolak dekat aku." si hobbit beri penerangan.

kletak! kletak! kletak!

bising betul! naik motor kan senang? nak jugak kereta kuda segala? happening konon?

"kau nak culik aku pegi mana nie?" aku tengok si hobbit yang asyik memegang pedati.

"tesco" hobbit senyum.

"petang-petang nie orang pergi pasar ramadhan...beli makanan. kau pegi tesco ape hal?" aku dah mula panas. puasa lah katakan.

"ramai orang lah kat saner...aku tak nak kena pijak nanti. so, aku pergi tesco lah." hobbit memarkir kan kereta kuda nya betul-betul dekat dengan pintu masuk tesco.

"kau pergi sorang lah. yang kau jebak kan aku kenapa?" aku memasuk kan si hobbit dalam kocek depan baju aku.

...

"ler...logik lah...siapa nak tolak trolley tuh nanti? aku mana sampai."

nota kaki : jangan terpedaya dengan cumbu rayu mana-mana hobbit di bulan ramadhan. anda mungkin akan menjadi penolak trolley nya.

Saturday, August 22, 2009

selamat berpuasa.

paksu : lawa rama-rama nie.

mat min : amin yang buat.

paksu : lawa bola color merah nie.

mat min : amin yang buat.

paksu : tapak tangan warna warni nie pun amin buat jugak?

mat min : ha'ah

...

paksu : amin... lain kali nak buat, buat atas kertas lukisan ek? bukan dekat dinding bilik paksu.

Wednesday, August 19, 2009

anak emak tak pulang petang? anak emak tak pulang-pulang lagi?

bahagian kedua ada di sini.

amri duduk berteleku di bahu jalan.

basikal nya di biar kan di sisi.

orang lalu lalang di biar kan dengan karenah mereka sendiri.

amri sudah tidak ambil pusing.

ini semua nya anjing bodoh tu punya pasal.

kalau tidak dia mengejar amri semalam, tak kan sampai amri ke sini.

aduh!

amri menampar-nampar pipi.

macam mana nak pulang ni?

amri tenung sign board itu lama-lama.

...

"welcome to south africa"

nota kaki : bahagian ke empat harap-harap ada di sini.

Tuesday, August 18, 2009

"cik...boleh tolong saya?"

mansor toleh kiri kanan.

semak.

"sial! siapa lah yang ikat aku satu badan nie!?" badan mansor terikat kejap.

mahu tak mahu mansor terpaksa berguling untuk bergerak.

dari hujung jalan mansor lihat cahaya.

perlahan-lahan mansor mengensot ke pinggir bahu jalan.

"tolong!! tolong!!!" mansor teriak sekuat hati.

jangan kan mahu berhenti membantu? malah kereta itu makin laju meninggal kan mansor terpekik-pekik.

hampa.

dengan bersusah payah mansor berjaya jugak berdiri.

sakit-sakit badan nya berguling sedari tadi. habis semua batu-batu kerikil di lanyak nya. mujur tiada paku. kalau tidak? mahu bocor jugak tubuh nya.

lenguh kaki mansor terloncat-loncat mencari pertolongan malam itu.

hentian bas.

mansor senyum.

kelihatan seorang gadis sedang menunggu bas di situ.

"cik...boleh tolong saya?" sapa mansor keletihan.

...

kedengaran satu jeritan si gadis memecah keheningan malam.

...

"ler? pengsan pulak dah budak nie? aku nak mintak tolong bukak ikat kain kapan aku nie pun pengsan?"

nota kaki : sila klik dark ray dulu dan paradoks sekarang.

Friday, August 14, 2009

cicak.

matsumoto tiba-tiba singgah bilik aliffie.

"boring lah malam nie...nak study malas. kau boring tak?" matsumoto sila panggung sebelah aliffie.

aliffie angkat kening.

"apa projek?" aliffie menunjuk kan minat.

"kau panggil memaner junior datang sini. hiburan." matsumoto bagi cadangan.

...

"siapa nama kau?" suara matsumoto sedikit tinggi.

"miyagi bang" tunduk aje mamat tu.

"kau tau sebab aper aku panggil kau datang sini?" aliffie mencelah.

"tak tau bang" suara mamat tu semakin menikus.

pang!

matsumoto tepuk meja.

"sebab kau buat salah!!! cuba kau senarai kan kesalahan kau hari nie? sebelum aku sebut satu-satu!!!!" dasyat juga matsumoto nie bergurau rupa nya.

"aaa...aaa..." terkebil-kebil mamat tuh.

"cepat lah...aku takder masa nak layan kau nie...." aliffie memadam kan lampu bilik. cuba menaik kan mood.

mamat tuh dah tak tentu hala dah.

cuak.

"aaa...saya tak beratur betul time perhimpunan, saya ambik sayur lebih dekat dewan makan, saya tak pakai kopiah masa kat surau, saya balik awal time prep..." habis semua mamat tuh sebut.

aliffie dengan matsumoto tahan gelak. kredibiliti kena jaga.

"nasib baik kau sedar. oke. skang kau melekat kat dinding tuh macam cicak" matsumoto mengarah.

laju aje mamat tuh melekat.

...

matsumoto dah lama balik ke bilik dia. tidur.

aliffie baru habis kan 3 tutorial untuk di hantar besok.

gebar di tarik. kipas di laju kan sedikit.

panas.

...

"bang...bang...saya nie macam mana?"

"mana aku tau? kau cicak."

Wednesday, August 12, 2009

uwan

aliffie tercongok di hadapan televisyen.

seperti biasa.

"cito apo kau nengok tuh pi?" uwan aliffie datang sua kan goreng pisang.

"citer jepun. pasal bola tampar uwan." tangan aliffie laju mencapai pisang goreng panas.

hebat!

somersaults berpusing. aliffie dah mula menampar-nampar udara.

"uwan pun minat tengok citer nie ke?" aliffie hirup kopi panas dari tangan uwan.

...

"takdo lah. uwan polik. pandai oghang jopun nie cakap melayu yo?"

Monday, August 10, 2009

diari hari sabtu, 8 ogos 2009.

pagi itu aku balik rumah jam dua pagi.

mandi-mandi. rehat sekejap, aku budget mahu tidur awal.

aku baring.

dekat lima jam aku baring mak aku kejut. suruh mandi.

ya! aku tidak tidur sampai pagi. mata dah macam langsuir dah.

jeans, selipar, topi dan kemeja. dah kacak agak nya ni? aku drive pergi sekolah menengah pandan jaya. aku sampai awal. exam start pukul sembilan. aku sampai pukul lapan. oh! aku pergi exam p.t.d. aku lepak luar sekolah memperasap kan diri. kepala rasa ringan je.(yang kau tak tido saper suruh?)

aku tengok mamat-mamat yang datang semua pakai kacak-kacak. siap tali gantung kat leher segala. lepas exam diorang terus pergi interview ke? aweks-aweks pun cara jugak. macam-macam color ader.

first paper. 9.00 pagi. pengetahuan am. 60 soalan. 45 minit.
aku jawab separuh jek. separuh lagi aku keluar kan ak-47 yang aku bawak siap-siap dari rumah tadi.

second paper.10.15 pagi. matematik dan penyelesaian masalah. 40 soalan. 45 minit.
yang ini memang aku suka. 20 soalan pertama aku kira. kelik-kelik ter tidak di benar kan. apa barang kelik-kelik ter? aku budak engineering.

tup-tup minah yang jaga exam tuh cakap "aaa... masa ada 15 minit lagi ya?"

ah sudah? ada 20 soalan lagi tak buat. aku pakai suit kalis bom. aku lempar grenade dekat kertas jawapan. bom!!!

third paper.11.30 pagi. pengertian terhadap esei.
20 soalan. 35 minit. tau-tau jek, pukul 11.50 aku dah ada dekat kedai makan. aku cepat ke? diorang yang lembab?

lunch.

makan nasi rasa kertas. kalau makan kertas rasa nasi?
kesedaran aku semakin membimbang kan. aku nampak mamak tu cun jek? kritikal dah aku nie.
2 tin red bull aku tibai. marlboro 20 dah masuk kotak kedua dah.

forth paper. 2.00 petang. esei bahasa melayu. 60 menit. 300 hingga 500 patah perkatan.
aku blogging 30 menit. lagi 30 menit aku duduk belakang dewan. berasap lagi. aku dah rasa aku boleh terbang dah nie. kepak entah dari mana tiba-tiba muncul.

sebelum paper akhir, awek belakang aku sempat tegur "tulisan awak tadi macam perempuan lah."

aku pandang dia.

senyum.

aku pandang depan balik.

sori awak, saya tak cukup tidur. dan saya takda mood untuk bersosial sekarang ini. next time lah ya?

paper akhir.3.30 petang. english essay. 60 minutes. 200-300 words.
aku blogging lagi. kali ini siap punch line lagi dekat bawah tuh. lantak lah!

exam habis 4.30 petang.

pukul 4.15 aku dah ada atas tilam dekat rumah dah.

nota kaki : malam itu, pukul 2.30 pagi. mata aku bulat macam bola snooker.

Friday, August 7, 2009

england

"mak...have you seen my black cap? i have been searching for it. there's no where to be found"

"have you tried looking under the furniture? i saw amin played with it just now"

"done. nothing there except dust, mak"

...

"here...i have found it behind the curtain..."


"thank you mak"

...

"apo pasal tetibo yo skipping england nie? dah buang tobiat ko apo? ayah raso macam duk dokek britain dah nie."

"he's got an interview tomorrow lah..."

...

"oh! yo ko? okay my son. take this sepuluh ringgit, and buy ayah a roti ya? belen? you take lah."

Wednesday, August 5, 2009

bilik

aliffie baru dua hari mendaftar di sekolah baru.

minggu ini minggu suai kenal.

malam itu dalam jam satu selepas lights off, seorang brother datang menjenguk bilik aliffie.

"assalamualaikum bang" salam aliffie dengan hormat.

"waalaikum salam" jawab brother itu sambil mata tengok-tengok bilik.

"hang dapat bilik dekat dengan pokok ni ka?" brother tadi jenguk luar tingkap bilik aliffie.

"ha'ah bang. awat nya?" dan-dan aliffie speaking.

"takda lah...saja ja...saja ja..." brother tadi beredar dengan wajah seram.

aliffie diam.

jenguk pokok luar tingkap.

angin malam membuai-buai daun rimbun nya.

sesekali kedengaran lolongan anjing di hujung padang.

nota kaki : malam itu aliffie tidur dengan mata terbuka. celaka punya brother!!!!

Monday, August 3, 2009

bercakap dengan aliffie

aliffie ingin bebas.

bebas bagai burung.

bebas terbang berkawan-kawan di angkasa raya.

keluar bila mahu.

pulang bila mahu.

lihat pintu itu itu.

lihat.

aliffie mahu bebas keluar dari pintu itu.

buka pintu itu.

aliffie bebas keluar.

katup pintu itu.

aliffie bebas masuk.

...

"jangan memain pintu tuh...rosak engsel dia karang"

"baik mak!"

Saturday, August 1, 2009

dituwentifo.

pak cik din bergegas ke bilik aliffie.

pak cik din menunjuk kan isyarat 'come on' dan isyarat dua pada aliffie.

aliffie segera faham.

membontoti pak cik din ke dapur.

"makan cepat-cepat sebelum bau dia merebak" pak cik din berkata dengan sambil mengunyah nikmat.

aliffie angguk tanda setuju.

...

"oho...tengok dua ekor anak beranak nie makan durian d24 tak ajak mak pun?"

...

"kan ayah suruh makan cepat-cepat tadi? skang dah kena bahagi tiga dah?"