Saturday, September 26, 2009

ringkas.

"you nak apa-apa? order lah."

"bagi i nasik goreng ayam. nasik goreng tak nak. ayam tak nak. i nak pinggan jek. bodoh tak i?"

Wednesday, September 23, 2009

there's no place like home.

mersing.

raya kedua.

aku, padel-panda dan robertio bagio. gerak dari kuala lumpur jam lima. sampai di mersing jam sebelas malam. nak tercabut tulang belakang aku duduk dalam kereta ikan tu.

sampai-sampai laksamana tantari datang jemput, makan malam dekat rumah bakal pak mentua dia.

"alamak...apasal datang lambat sangat? tinggal ini jek" bakal kakak ipar laksamana tantari sapa kami.

ikan kembung masak kicap dengan asam pedas.

belasah!

muka sekor-sekor elok sikit dari jahanam jek sebab penat travel.

"dah! jom aku bawak korang dekat tempat tinggal korang malam nie" laksamana tantari dah tak sabar.

hotel? bukan.

challet? bukan.

resort? lagi bukan.

home stay? ya! home stay!

kami bermalam di rumah berhantu malam itu.

aku pijak masuk dalam rumah tu aku dah start debak-debuk.

patung kucing berpesta!

barang antik toksah cerita lah. penuh! cermin lama besar-besar setiap sudut boleh jumpa.

dah lah tivi takder.

suram.

sunyi je keliling. udah macam cerita keliwon dah.

bilik tiga. sorang satu.

sepelaung jek dari situ tanah perkuburan islam mersing.

sudah nya, 3 orang tido satu bilik. nak kata apa, kata lah! cuak punya pasal.

besok pagi, bangun. mandi. pukul sembilan setengah dah check out dah dari rumah puaka tu.

mencicit lari.

settle majlis akad nikah laksamana tantari, 3 budak k.l berambus balik keluar dari mersing. tak tunggu sampai petang dah. pukul 12 dah cabut.

pukul 5 sampai rumah.

lega.

there's no place like home. there's no place like home. there's no place like home.

nota kaki : saya cinta kuala lumpur. kalau boleh saya nak kahwin dengan dia dan hidup bahagia di samping nya dengan 4 orang anak. 2 lelaki. 2 perempuan.

Sunday, September 20, 2009

malam raya yang hitam.

ah sudah? besok raya? pakcik tua duduk atas kerusi besar tu umum kan pukul lapan suku malam tadi.

bermakna, semua orang kuala lumpur balik kampung.

semua!

tinggal aku sensorang dekat kuala lumpur.

pukul sepuluh nanti ada game arsenal.

mak cik som dah pegang remote astro siap-siap dah. nak tengok fauziah nawi kata nya. asal raya jek, fauziah nawi kaya. tiap-tiap channel muka dia. channel sukan pun muka dia jugak?

gelisah.

capai kunci motor boat and then jalan slow-slow pusing kuala lumpur. carik mamak yang bukak.

mana ada?

seven eleven bukak lah malam raya ni? takan nak tengok bola dekat seven eleven pulak?

penat meround, at last ada jugak mamak keji yang bukak.

lepak lah situ.

aku, televisyen dan mamak.

loser.

nota kaki : nak suruh mak aku pindah kelantan lah. raya boleh balik kelantan.

Tuesday, September 15, 2009

air panas.

bas berhenti betul-betul depan pintu masuk.

"okay. sekarang kita sudah tiba ke destinasi seterus nya di melaka bandar raya bersejarah ini. air panas gadek. turun.turun semua ya?" hamzah si tour guide menyuruh para penumpang turun.

...

"ya tuan-tuan semua, air panas ini antara yang ter famous di melaka. suhu air panas ini boleh menjangkau sehingga takat didih. untuk tujuan perubatan pula, air panas ini boleh mengubati penyakit-penyakit kulit" sekali lagi hamzah memberi penerangan.

"panas betul ke?" tanya ghadafi sambil memetik-metik kamera.

"ya! panas. boleh rebus telur dalam air panas nie tau encik?" hamzah memgurai kan kemusykilan ghadafi.

...

"baik. kita ke ramai-ramai ke bahagian belakang pula ya? mari semua." hamzah menggamit para pelancong.

...

"adoi! panas!!!" serentak semua kepala berpaling ke arah datang nya jeritan.

...

"lain kali... kata lah telur ayam!!!" ngomel ghadafi kesakitan.

nota kaki : boring betul update entri pakai lap top orang nie.

Saturday, September 12, 2009

pendedahan kes ahli muzik 2007

cubaan menyamar sebagai dark ray. first attempt.

"gua rasa brother sebelah yang tengah minum kopi tuh ahli muzik lah" kata sharif kepada gua.

gua paling tengok brother tu.

"macam mana lu tau?" tanpa prejudis, gua selamba je soal sharif balik.

sharif diam.

pandang john yang sedari tadi dok asyik melayan khidmat pesanan ringkas. kredit tak da. check balance jek ulang-ulang.

"lu tengok rambut dia. panjang. kerinting. ahli muzik lah tuh" sharif menyambung hujah.

"makcik karipap tuh pun rambut panjang, kerinting. dia ahli muzik?" gua pangkah sharif.

"baik! lu tengok baju dia pulak. hitam. ada gambar orang bunuh orang. ahli muzik lah tuh." sharif mempertahan kan diri nya.

gua diam.

"tak cukup kuat tuh. lagi?" gua saja bagi sharif hurai kan lagi hujah dia.

"contoh paling kuat ialah gitar dekat sebelah dia tuh. gitar kan alat muzik? mesti lah dia ahli muzik!" suara sharif semakin meninggi.

"ah! gua tak percaya! lagi!?" gua pun boleh tinggi suara juga.

"lagi? orait. tadi gua dengar member dia panggil dia man kidal. man kidal kan pemain gitar kumpulan lefthanded? tengok member dia. itu nash, itu man dayak, itu samad, itu yan, itu isa. dah tentu-tentu lah dia ahli muzik!!" sharif marah.

"ah! lu tipu! dah lah john. jom blah! tinggal kan mamat ni sensorang. malas gua nak layan" kata gua sambil mengheret john yang masih leka dengan sistem pesanan ringkas nya.

nota kaki : aku bukan cina. tapi pakai lu gua lu gua jugak. banyak tengok cerita hong kong lah aku rasa.

Thursday, September 10, 2009

angin malas melanda.

aku lepak dengan samson itu hari di kedai kopitiam. bila aku order kopitiam takder pulak jual? last-last order kopi 'o' ais.

mandom samson petang tuh.

dia kata dia sudah syok dengan satu awek. delilah.

"kau jangan buat gila son...kau ngan dia lain-lain bangsa. bangsa kau siap perang lagi dengan bangsa dia? kau tak ingat?" aku bagi samson fakta.

"cinta itu buta beb. aku gaduh tangan kosong dengan singa sebab dia tau? aku perang dengan 1000 askar bangsa dia dengan tulang keldai pun sebab nak tarik perhatian dia tau? awek macam tuh, sms ngan ym maner dia nak layan..." samson pangkah bicara aku.

"lantak kau lah son...jangan kata aku tak bagi warning. musuh tetap musuh." aku habis kan kopi'o'ais dan balik rumah tinggal kan samson sendirian layan blues.

selang dua-tiga hari lepas tu, aku baca blog delilah.

kaget aku kejap, bila dapat tau delilah dah dapat tahu rahsia kekuatan rambut samson dan cukur habis-habisan rambut dia. mata dia pun dah di buta kan oleh orang besar pekan delilah.

sekarang samson dah di tangkap dan di paksa menolak batu gilis gandum dekat pekan delilah tinggal.

"bodoh lah mamat nie! 1000 askar dia boleh makan, awek sorang? aduhhh!!!" aku tepuk dahi.

...

lama aku dah tak dengar khabar berita samson. aku sms pun dia tak balas. (dah orang buta kau bagi sms, cemaner dia nak baca?)

...

sekali lagi aku tergerak hati nak baca blog delilah. dah banyak followers nampak nya minah nie. maklum lah...dah berjaya tangkap samson...

dalam blog itu aku dapat baca yang delilah menyesal buat samson macam tu. untuk menebus kesal, setelah rambut samson panjang balik, delilah bawa samson pergi dekat satu perhimpunan orang-orang besar bangsa dia dan letak kan samson dekat celah tiang paling besar yang menyokong dewan perhimpunan tu.

lepas samson bagi line, delilah lari keluar dan samson tolak 2 batang tiang tuh sampai runtuh satu dewan tuh. 3000 orang setel hari itu, dengan samson-samson sekali setel. nak lari cemaner? buta yer tak?

samson...

...mendiang dulu baik orang nya.

kuat pulak tuh? banyak makan sayur lah aku agak?

nota kaki : aku tiru dan tampal jek dari notes facebook aku. maleh!

Tuesday, September 8, 2009

kami akan menakluk dunia!

"aku bangkang!!" aku tepuk meja.

"apa hal lu bangkang pulak? meeting belum start lagi." dark ray menyembur asap beracun. habis mati semua penduduk seksyen 7 shah alam.

"kita tunggu siapa?" kata aku sambil tengok-tengok awek orang. gebu!

"skang kita ada lu, gua, awek cun dengan pita pelekat segulung. kita tunggu el-jober, cikgu sekolah dengan penakluk air." dark ray menyembur asap beracun lagi. habis mati semua penduduk seksyen 8 shah alam.

penakluk air ikat sampan dekat tiang. el-jober bawa bersama cikgu sekolah. anak-anak murid di biar kan menunggu di dalam bas.

ahli sudah lengkap.

awek cun memula kan meeting.

kami semua angguk-angguk.

ada juga yang geleng-geleng.

tapi kami tetap angguk-angguk.

penakluk air sahaja yang leka menghibur kan diri sendiri dengan lampu minyak gas. maklum lah, kalau dalam air, lampu tuh mana nak nyala. yer tak?

sesekali kelihatan segerombolan tentera bergajah abrahah membingit kan suasana.

bising je. nak sembang pun tak senang.

kata sepakat di capai.

kami akan menakluk dunia!

nota kaki : sepanjang meeting, hampir separuh penduduk shah alam mati akibat asap beracun yang dark ray lepas kan. kami selamat sebab kami pakai topeng gas.

Sunday, September 6, 2009

via telefon

dering.

"halu...oi! aku call kau dari bali nie..."

"tahu..."

"cemana kau tahu?"

"tadi kau cakap? du'uh!?"

kekek-kekek.

"anyways...kau nak kirim apa-apa tak?"

"takder aper-aper lah. cemaner bali? best?"

"uiii...dekat sini banyak orang indon lah..."

...

"yeker? sepatut nya negara indonesia, mesti lah banyak penari russia kan? kan? kan?"

Saturday, September 5, 2009

rapuan aku yang bosan.

"mak. 2 hari lagi hari jadi su yang ke 17. boleh su beli baju baru?"

"boleh. besok kita sama-sama pergi ya?"

...

"mak. boleh celebrate hari jadi su dan jemput kawan-kawan su sekali?"

"yerlah...17 tahun itu sekali saja kan? jemput lah."

...

"mak. kejap lagi majlis nak mula. boleh su pinjam alat solek mak, su nak nampak cantik hari ini..."

"..."

"mak... boleh tak?"

...

"sulaiman!!!! jangan merepek!!!"

Wednesday, September 2, 2009

asal puasa jek, mesti keluar entri puasa.

7.25pm

pak cik din : dah buka dah. ain, baca doa.

ain : allahu ma lakasumtu wa bika aman tu wa'ala rizqi ka aftar tu.

nyam! nyam! nyam!

amin : paksu! tukar ceria!!!

paksu : tukar sendiri. orang nak makan nie?

mak cik som : along mana?

mama : mandi.

nyam! nyam! nyam!

mak cik som : pi, karang... kalau hujan. amek mak dari masjid tau?

pak su : tak nak lah. nanti mak bawak geng.

pak cik din : i nak amek you tak nak?

nyam! nyam! nyam!

paksu : mak tuh nanti nak bawak geng-geng makcik tua dia sekali, kalau dengan ayah, diorang segan lah.

makcik som : melepak sampai 2-3 pagi boleh? amek mak kejap jek tak boleh?

amin : paksu!!! tukar lah ceria!!!!

mama : tukar kan lah pi. memekak jek budak tuh!

pak cik din : tengok? kan mak kau dah start membebel dah tuh?

pak su : ha'ah. nak mintak keje besok boleh letak dalam resume dia. skills, membebel.

mak long : dah nak abes dah nasi?

ain : mak long lambat. orang buka, mak long mandi.

nyam! nyam! nyam!

pak su : ain!!! air laici paksu tuh!!! main rembat jek?

amin : waaaaaaaaaaaaaaaaaa.....

mak cik som : aper kena budak tuh?

mama : jatuh tangga.

nota kaki : segala dialog-dialog di atas berlaku dalam satu masa. aku tak reti tulis tindan-tindan.