Friday, October 30, 2009

ulasan dan nautika.


nautika.

teater yang mencerita kan kisah seorang datin (baca : nurul asyikin) yang mengalami selsema. kehidupan nya yang sebelum ini mewah dan senang lenang terganggu oleh penyakit selsema yang di alami nya.

mana tak?

asyik bersin-bersin jek?

nak sembang pun tak best!

datin ini lalu pergi ke klinik yang berdekatan lalu meminta ubat selsema.

berikut adalah sedikit petikan dialog nautika.

"puan, ambil nombor dahulu. nanti kami panggil ya?"

...

nurul asyikin sebagai datin.

dark ray sebagai landak laut.

penakluk air sebagai jehan miskin.

nota kaki : effect bersin yang sangat real di bantu oleh teknik c.g.i menambah kan lagi mood di dalam teater ini. tahniah nautika!

Saturday, October 24, 2009

panduan mementas kan teater for dummies.

london : ia hanya gelang plastik tipis, yang dipakai pelajar, mungkin untuk tunjuk tanda persahabatan.

gelang itu boleh diperoleh dalam pelbagai warna dan cukup murah.

kini, ia menjadi sensasi dalam masa yang singkat di taman permainan sekolah rendah di seluruh britain.

namun, namanya yang membuat ibu bapa cemas - gelang seks. dan ia dipakai oleh kebanyakan kanak-kanak yang terlalu muda untuk memahami maksud perkataan itu.

“saya terkejut apabila anak saya memberitahu nama gelang itu,” kata donna heaton.

anaknya, sam yang berusia lapan tahun meminta wang untuk membeli satu gelang berkenaan daripada rakan sekolahnya minggu lalu.

hasil perbincangan dengan ibu bapa pelajar lain, donna mendapat tahu bahawa warna gelang yang berbeza itu membawa pengertian berlainan...

...

sudah baca petikan artikel akhbar di atas?

seterus nya, pentas kan teater anda!

nota kaki : agak-agak bosan duk umah dan merancang nak tonton 'manusia hina'? jangan! better bosan duk umah.

Tuesday, October 20, 2009

diri ini...

kehadapan kekasih ku yang ku cintai,

adapun diri ini mencoret kan warkah ini hanya lah untuk menyata kan bahawa kita tiadalah dapat menge'date' pada hari ini yakni 18 oktober 2009 seperti biasa kerana diri ini sedang menghadiri event anjuran paradoks yakni mimpi 'berat'.

ketika ini diri ini sedang bersemenda dengan jejaka-jejaka serta gadis-gadis munggil yang turut sama menghadiri event ini. lupa lah diri ini seketika kepada kekasih ku yang ku cintai.

alunan melodi dan suara gemersik para performers membuat kan diri ini di buai mimpi indah bersama mereka. tiada lagi mimpi di kejar beruang. tiada lagi mimpi terjun bangunan tinggi. sungguh asyik sekali.

kekasih ku,

pemuisi yang mendeklamasi kan karya-karya mereka juga tidak kurang hebat nya. diri ini terpana bagai melihat kekasih nya baharu bangun dari lena. tanpa make up. serious! terpana!

sketch-sketch improvisasi juga membuat kan diri ini tiada lah lagi mahu menonton wayang gambar bersama kekasih nya lagi. dah lah percuma? free lagi? wayang gambar kena bayar. pop corn lagi? air lagi? kalau tak? tercekik nanti.

kekasih ku,

setakat ini sahaja lah coretan diri ini untuk masa ini. karena pengacara majlis yang maha tinggi kata-kata nya telah menjemput tetamu untuk mencicip jamuan ringan.

sekian coretan dari diri ini.

nota kaki : terima kasih kepada semua yang hadir untuk mimpi 'berat'. anda tahu siapa diri anda. ailebiu all!

Thursday, October 15, 2009

kuda ku lari gagah berani.


"mail...aku bosan lah driving ni..." sapa khairul yang sudah lebih dua jam memandu.

"kau nak aku ganti ke? aku okey jek." mail membuat tawaran.

"tak...aku boleh lagi drive. aku bosan jek" khairul tegar menekan pedal minyak.

"habis? kau nak buat apa?" mail bingung.

"kita main teka-teka nak?" khairul memberikan cadangan.

mail angguk.

"okey aku start ek? aku tengah tengok apa skang nie?" khairul memula kan soalan.

"jalan!" cepat sahaja mail menjawab.

"yeay! betul! hebat nyer kau? okey. aku tanya lagi ek? kita dah berapa jam dalam kereta nie?" soalan seterus nya.

mail pandang khairul.

"dua!" pantas.

"betul lagi? pergh! gempak lah kau nie?" khairul senyum.

mail seperti mahu lagi.

"baik. aku tanya lagi. agak-agak kau lah...bila kita akan sampai ke destinasi?" khairul meneruskan permainan.

...

khairul senyum sinis.

mail sudah berpeluh-peluh.

...

"lain kali... cakap je lah minyak kau dah habis bongok!!! tak payah lah kita jalan kaki pergi carik stesen minyak!!! menyusah kan orang jek lah kau nie!!!"

Saturday, October 10, 2009

ke-ranjang

itu hari aku kemas-kemas bilik yang elok sikit dari sarang biawak tu.

bilik dah start ber aroma ganjil, baru reti nak kemas ye tak?

kemas.

kemas.

kemas.

wah!

aku terjumpa balik bola keranjang aku time sekolah-sekolah dulu.

halamak! best betul!

apa lagi? beraksi lah kat dalam bilik dengan bola tu, kain pelikat pun kain pelikat lah!

dentam! dentum!

dentam! dentum!

no look pass!

prang!

nota kaki : sekarang aku dah ada monitor 19 inci baru. terbang empat rat. bengong!

Friday, October 2, 2009

bersih, cekap, amanah.

hari ini aku nak bercerita jek lah.

dulu...

ada satu negeri ni di perintah oleh raja yang adil dan saksama.

satu hari, nak di jadi kan cerita...penjaga kepada harta-harta raja itu telah mati. (jangan tanya sebab apa)

dalam dua tiga hari selepas kematian penjaga harta nya, baginda raja amat lah sugul dan duk melepak jek atas tahta sebab sugul. tak kan lah baginda raja yang nak jaga harta dia sendiri? mesti lah upah orang nak jaga. baginda banyak lagi kerja lain nak buat selain menjaga harta. seperti duduk di atas tahta...aaa? dan duduk di atas tahta.

atas sebab itu wizurai raja ( baca : tuan penasihat) pun berdatang sembah kepada baginda,
"apakah walang di hati tuanku yang menyebab kan tuanku dalam keadaan nestapa ini?"

"beta berduka kerana memikir kan akan siapa yang bakal beta upah untuk menjadi penjaga harta-harta beta yang baru. beta tiada lah tahu sama ada mereka itu orang yang amanah peri nya atau tidak?" kata baginda yang masih sugul.

sang wizurai diam sejenak.

"izin kan patik mendatang kan sembah tuanku?" sang wizurai tersengih memandang baginda raja.

...

adapun esok nya, maka di canang kan kepada seluruh pelusuk negeri barang siapa yang kepingin mahu memohon jawatan sebagai penjaga harta raja, maka datang lah mereka beramai-ramai malam ini ke istana dengan membawa sijil dan resume masing-masing.

maka,

datang lah mereka-mereka yang berhajat mahu berkhidmat dengan kerajaan negeri itu beramai-ramai ke istana malam itu untuk di temu duga.

adapun, sebelum masuk ke ruang legar istana, mereka-mereka ini di minta melalui satu lorong khas seorang demi seorang untuk ke ruang legar istana.

pelik.

takpe lah, kerja gomen punya pasal? mereka turut kan.

apa yang mereka tidak tahu ialah, di sepanjang lorong khas itu, kiri kanan nya telah di lambak kan dengan syiling emas dan intan berlian yang tinggi nilai nya.

sebab nya?

nanti lah aku nak story lah ni.

setelah semua calon-calon itu berkumpul di ruang legar istana. raja menitah kan supaya mereka di jamu dengan makanan yang enak-enak. selesai jamuan. muzik di alun kan tatkala baginda raja menepuk tangan dua kali.

pap! pap!

baginda raja menjemput kesemua calon ke lantai dansa untuk menari bersama-sama baginda.

tetapi, kebanyakan mereka memberi kan alasan.

"patik sakit perut lah tuanku" ghani berkata.

"patik tak biasa lagu slow-slow ni, patik biasa lagu rock" semaun berdatang sembah.

"mak patik tak bagi menari-menari nie tuaku, berdosa" jawab karim.

akan tetapi, baru dua tiga minit baginda raja menari seorang diri macam orang bodoh...tiba-tiba haji berahim datang perlahan mengikut rentak lagu lalu berbattle dance dengan baginda raja.

maka dengan sukacita nya lah baginda raja akan peri nya haji berahim itu.

jawatan kosong sudah terisi.

akan kepada mereka yang tidak berdansa bersama baginda, mereka semua di kena kan hukuman melaku kan kerja-kerja kebajikan di rumah orang-orang tua selama 14 hari atas kesalahan mencuri harta-harta kerajaan.

dah lah tak dapat kerja? kena hukum pulak tu? padan muka!

maka,

haji berahim lah menjadi penjaga harta baginda raja yang baru di atas sikap amanah nya itu.

dan wizurai yang bijak sana itu di up kan gaji nya berserta sebidang tanah untuk bercucuk tanam.

bes kan jadi wizurai?

nota kaki : aper mender aku tulih nie?