Tuesday, July 19, 2011

rugi

dari jauh kamsan menggamit darus. darus laju duduk dihadapan kamsan dan meng'order' teh ais.

"mulut kau ni kenapa darus? bengot semacam jek?" kamsan memulakan bicara.

senyum darus. tetapi tak seperti selalu. mulutnya bengot. ganjil sikit senyumannya, "seminggu lepas...aku kenal dengan sorang makwe ni..."

"semalam time gotong-royong rumah mak jah aku tengok kau okay jek?" kamsan memotong.

spontan darus tepuk meja "dengarlah aku cerita dulu...seminggu lepas...aku kenal dengan sorang makwe ni..."

kamsan angguk. udah macam burung belatuk dah gayanya.

"lepas habis dating semua, aku hantar dia balik. dia kata dia tinggal sorang. housemates dia semua keluar. dia jemput aku masuk..."

darus berhenti sekejap menghirup teh ais.

"beriya-iya dia jemput aku masuk, takut tinggal soranglah, sinki rosaklah, ada hantu kuburlah...tapi aku tolak. aku nak balik awal. besok kerja" darus menghabiskan cerita.

dahi kamsan berkerut seribu.

"so? apa kena mengena dengan mulut kau yang bengot ni?"tanya kamsan tak puas hati.

...

"lepas seminggu, pagi tadi masa gosok gigi, baru aku paham niat makwe tuh. lalu aku terodok mulut aku dengan berus gigi tanda kerugian."

2 comments:

Miscellaneous Smiles said...

hahahaa..

nasib baik baru paham..

=D

✖Maqruf Lim✖爱 你✖ said...

ahahha... nasib baik aku faham! akz.. alamak!!