Wednesday, November 9, 2011

suri kopi roti.

hujan rintik-rintik di luar. air mengalir bagai ulat-ulat kecil yang menari-nari melekap di jendela. sesekali aliffie menjenguk ke luar.

macam dia kenal benar susuk di luar pagar itu.

lisa!?

"you buat apa hujan-hujan cenggini duduk depan rumah i? sawan babi ke apa? kenapa tak call?" rambut lisa yang basah aliffie keringkan dengan tuala.

lisa duduk diam.

"i dah call. you tak angkat" jawab lisa.

aliffie berkerut. berlari dia ke bilik kalah lipas. agaknya kalau orang jumpa aliffie dengan lipas, orang sembur aliffie dulu dengan penyembur aerosol.

21 missed calls. silent mode. aliffie tepuk dahi. syaitan! time-time ni lah kau nak silent kan?

kopi panas yang aliffie buat tadi disuakan pada lisa, " i'm sorry. you tak janji pun nak datang malam ni? kenapa?"

"kopi jek? orang datang jauh-jauh..." mata lisa di picingkan memandang aliffie. tapi senyuman dia tetap indah walaupun basah kuyup macam cencurut jatuh sungai.

aliffie hulurkan roti,"nah! ini jek yang tinggal. nasik-nasik i dah makan habis tadi. kalau cakap nak datang i masak lebih"

"tak kan datang hujan-hujan ni nak makan roti jek?"

"ha'ah. nak makan roti jek"

lisa senyum lagi. tersengih-sengih? macam orang gila pulak kenkadang aku tengok perempuan ni? nasib baiklah kau cun. haih!?

"dekat rumah you pun ada roti kan? kenapa tak makan dekat rumah jek?"

sedar tak sedar dah 4 keping dah lisa makan cicah dengan air kopi aliffie buat tadi. makan macam jin tanah!

"tak sama ah rasa roti dia. roti dekat rumah you sedap. dekat rumah i tak sedap"

"pulak? kan sama jek roti nya? capnya pun sama. cap tanah liat. apa pulak tak sama nyer?"

tangan aliffie lisa genggam lembut. sejuk!

"dekat rumah i takder you..."

...

aliffie speechless.

7 comments:

indahnyasisuria said...

saya suke aliffie n lisa.. semoga dipercepatkan jodoh.. :D

Hidemichi said...

Cilakak, cepat buat sambungan. Lekas...nnt hujan benti!

Pisey said...

Mengadanya.

aloy_paradoks said...

rasa mcm nak mencarut!

bias® said...

suria : amin!

hidemichi : tak sempat. hujan dah reda. =(

pisey : kan?

nurul : carutkan jek.

-hazen said...

haih bahaya alliffie dengan lisa ni.

nice story bro

syairah solehan said...

Alaaaaa.....comelnya dia😓