Friday, December 2, 2011

no 10 taman seram / 13.

"mat! mat! bangkit! dah pukul berapa dah ni? tak pergi menyakat ke?" kak tim menyadarkan mamat dari lena.

jam dinding menunjukkan jam 12.30 malam.

lewat!

mamat lewat lagi malam itu. kantuknya masih berbaki. "kenapa mak tak kejutkan orang awal?" terngonyoh-ngonyoh mamat mencuci muka dan bersiap. kain kafan semalam disarungnya kembali. elok lagi. tak berbau.

terloncat-loncat mamat keluar meninggalkan rumah.

...

"bang ajis! oi! laju jek? nak ke mana? banyak rogol anak dara hari ni?" di simpang sebelah warung haji dol mamat menegur abang ajis.

abang ajis senyum paksa.

"kau tahu lah sekarang mat, tak ramai anak dara lagi dekat kampung kita ni. abang sampai kena pergi pekan nak cari anak dara. adalah 2-3 orang. itupun andartu? nak buat cemana mat?" adu abang ajis.

mamat mengangguk faham. orang minyak makin susah mendapat tempat di masyarakat sekarang ini. stesen minyak pun banyak orang nepal dan myanmar. orang tempatan macam abang ajis dah makin kurang fungsinya.

"ni abang nak ke rumah dukun seman kejap. dia kata ada job nak bagi. kalau banyak dapat, boleh abang belanja kamu makan." terbahak-bahak abang ajis ketawa meninggalkan mamat.

...

"korang ni hari-hari buang masa dekat pokok pisang ni kan? tak bosan ke? pergilah beraya ke? main mercun ke?" mamat menyergah tamim dan derus.

"bodohlah kau ni mat! main terjah jek dari belakang? kalau aku ada heart attack? tak ke mati?"tamim memberi sedikit ruang untuk mamat.

mamat sengih.

"ni? sekolah mana pulak kau nak kerja ni?" derus mencelah.

"aku nak cuba nasib dekat sekolah asrama penuh lelaki dekat dengan pekan tuh pulak. sekolah perempuan ni tak adventure lah." ada unsur takbur sedikit dari nada si mamat tadi.

tamim dengan derus tiba-tiba diam.

mamat memandang pelik, "kenapa? ada yang tak kena dengan sekolah tuh ke?"

tamim memegang bahu si mamat, "kau cuba sekolah lain lah mat... orang kata budak-budak sekolah tuh terejal. sakit kau nanti?"

"iya lah mat, kau tak dengar cerita si hamid, cikgu disiplin naik vespa tingkat dua tu? habis vespa dia budak-budak barai. nak hidup pun tak boleh. sekarang dia naik basikal fixie jek tau nak menyakat? tak horror langsung! budak pakat gelak jek" derus menyambung.

mamat mencebik, " alah...dia yang tak reti jaga harta. padan muka lah"

"hantu kak leha dah tidur ke belum? kau tahu cerita?" tamim menyampuk.

mamat geleng.

"time dia tengah ralit duk lompat dari locker budak-budak sambil kira satu! dah tidur...dua! dah tidur...tu, budak-budak ni boleh longgarkan skru locker diorang tau? sampai ke locker yang budak tak tidur tuh, locker tuh runtuh! injured habis kak leha. koma sampai ke la ni! " bersungguh-sungguh si tamim bercerita.

mamat diam. ada juga di dalam hatinya berkira-kira untuk ke sekolah lain sahaja malam itu.

"ah! itu nasib diorang. nasib aku? siapa tahu? aku cuba nasib malam ni. mana tahu success!? jadi legend aku nanti tau? haha!" mamat terus beredar dari port pokok pisang itu.

...

jam sudah menunjukkan jam 2 pagi.

memang cantit time-time gini untuk aku buat kerja. hehehe.

mamat ketawa sendiri.

perlahan-lahan dia meloncat menghampiri pintu dorm. konon nak buat suprised attack, baru pengsan budak-budak tuh tengok pocong depan mata? paling tidak pun, sawan babi.

...

dukun seman dah geleng-geleng kepala. tamim dan derus termehek-mehek menahan ketawa. abang ajis tersenyum di muka pintu.

"kenapa banyak sangat paku payung dekat kaki kau ni mat!?" dukun seman bersuara.

"panjang ceritanya tok..."ujar mamat menahan bisa paku payung.


6 comments:

Dark Ray™ said...

ai? rajin update blog nampak?? ahahaha

bias® said...

lalala...

✖Maqruf Lim✖爱 你✖ said...

nak amik citer nih buat movie kat tenet buleh?

bias® said...

amek. amek. jangan lupa kredit.

naiba said...

waaaa...pe sambungannye...

Hidemichi said...

kesian...dia.