Sunday, October 30, 2011

pengembaraan zaki.

mee instant, pemetik api, sardin, khemah, lilin askar, air mineral dan beberapa lagi peralatan untuk perkhemahan telah lengkap di atas meja. tinggal untuk disusun ke dalam beg galas sahaja.

zaki termenung tersenyum sendiri

"kau nak pergi mana ni? siap alat camping segala?" soal hasrul teman serumah zaki. rokok di tangan sudah mahu padam. ditekupkan bakinya ke dalam bekas habuk. rokok baru dinyalakan.

fuhhh...

asap kretek memenuhi ruang bilik.

"mengembara" jawap zaki pendek.

hasrul tersengih, " berapa lama? kenapa tak ajak aku?"

tingkap besar apartment 17 tingkat itu zaki buka luas-luas. angin malam menderu masuk. langit kosong malam itu tanpa bintang. bunyi-bunyi kenderaan lalu lalang di bawah sayup-sayup kedengaran.

setelah semua telah dibereskan. zip beg zaki katup rapat-rapat. berpusing menghadap hasrul di meja makan, " entah? aku pun tak tahu berapa lama. kau mana suka mengembara ni...paling jauh kau jalan pun balik kampung. itu pun dekat setiawangsa. mengembara pejadahnya tuh?"

kah kah kah.

" at least bagitahu lah aku kau nak pergi mana...kepong? perlis? amerika?" hasrul serius.

"jauh..."

"kepala hotak kaulah! jauh tuh mana? papua new guinea? tak kan malam-malam ni jugak kau nak gerak? tak tunggu hari cerah sikit?" suara hasrul sedikit tinggi.

zaki senyum sedari tadi. tak memberi respon apa-apa. zaki menghirup udara malam semahu-mahunya ditingkap aparment.

"alam barzakh." serentak itu zaki terjun ke bawah dari tingkat 17 apartment.

muka hasrul pucat tidak berdarah.

Saturday, October 29, 2011

edvencer-er part 6

part 5 ada di sini.

"saya homoseksual"

aneh. aku tak pernah update status begini? arman pelik? bila masa dia update status sedemikian di facebook?

arman padam status tersebut.

"saya masih homoseksual"

gila! siapa update status aku ni? aku tak pernah update status cenggini?

arman padam lagi status baru tersebut.

"gambar facebook saya semua untuk cari jantan"

setelah update status terbaru. arman keluar rumah untuk makan tengah hari.

...

razali bingung di balik button share. masih lagi bingung.

part 7 mungkin akan bersambung entah bila di sini.

Thursday, October 6, 2011

tribute to hafiz abd kadir

if the people we love are stolen from us,

the way to have them live on is to never stop loving them,

buildings burn, people die

but real love

is forever...

to a very good friend, hafiz abd kadir (1983-2011)

al-fatihah.